Голямата измама с бързите кредити. Ето кои са капаните! В близо

...
Голямата измама с бързите кредити. Ето кои са капаните! В близо
Коментари Харесай

Голямата измама с бързите кредити. Ето кои са капаните!

Голямата машинация с бързите заеми. Ето кои са клопките! В близо 90% от случаите търговците, които оферират бързо кредитиране, употребяват нелоялни търговски практики и нарушават специфичния закон, засягащ отпущането на финансови запаси.

Това съобщи в изявление за БГНЕС ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Стоил Алипиев.  Той засяга инспекции, осъществени от организацията от началото на лятото. Към сегашния миг, са тествани към 30% от търговците на бързи заеми. Проверките са свързани с прочитане, анализиране и осмисляне на контракти и счетоводна информация. Целта е да може да се реши какво е събрано като средства от потребителите и дали това, което е събрано от тях е в действителност дължимо по контракт.

От КЗП са установили нелоялни търговски практики, като да вземем за пример
такси за ръководство на заема, начисляване на разнообразни наказателни лихви
и всевъзможен тип заплащания, свързани със отговорности, които потребителят не би трябвало да има по закон. Председателят на КЗП уточни, че усвояването на средства за разглеждане на документи е  неразрешено в специфичния закон. Причината – това е активност, присъща на финансова институция и за нея тя получава своята възнаградителна рента.
 „ Дори имаме такси, които доближават и размера на заема
за експресно разглеждане на документи “, означи той, като посочи, че събирането на такси и комисионни за експресно разглеждане на документи и оценка на кредитоспособността на консуматор е невероятно, неразрешено и аморално, тъй като сдруженията за бързи заеми по този начин или другояче оферират експресна услуга.

Алипиев изясни, че когато се употребява небанковото кредитиране, всекидневно това са покупко-продажби и търговски решения, за които
потребителят взима решение в границите на 15 – 20 минути или час,
което е безусловно незадоволително за взимане на осведомено решение.

Председателят на КЗП добави, че би трябвало да се направи ясно разграничаване, че небанковото финансиране и банковото финансиране на консуматори са две разнообразни неща и са ориентирани към две разнообразни групи хора.

„ Обичайно тези, които не могат да употребяват по-евтиния банков запас, употребяват по-скъпото небанково кредитиране. Но едното и другото са две разнообразни неща и няма логичност да следват едни и същи регулации в един и същи закон “, изясни Алипиев. Той уточни, че това е добре както за потребителите, по този начин и за търговците, тъй като когато един консуматор, поради неведение си, изпадне в несъстоятелност, това рефлектира отрицателно върху търговеца.

Алипиев означи, че
всеки, който употребява пари назаем, би трябвало да е наясно, че това коства пари.
Председателят на КЗП акцентира, че чака директивите, които са създадени, да бъдат факт и да сме задължени в националното законодателство да ги осъществяваме и що се отнася до бързите заеми да се дава по-лесен и понятен метод информация на потребителите като последна стойност, която да включва безусловно всички заплащания по заема, били те даже и наказателни заплащания, свързани с нередовни обслужвания на заема, и пр.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР